Witte rum

57 items

Witte rum

Naast de veelzijdige groep bruine rum is er nog een tweede grote groep rum te onderscheiden, namelijk witte rum. Een andere benaming die veel voor witte rum wordt gebruikt is “lichte rum”. Niet alleen qua kleur is deze rum licht, maar ook qua smaak is witte rum iets lichter dan zijn grote tegenhanger, de bruine rum. Over het algemeen laat de smaak van witte of lichte rum zich het best omschrijven als licht zoet. Echter zijn er ook mensen die deze rum omschrijven als een rum met een vlakke smaak, waarmee bedoeld wordt dat de rum weinig smaak heeft naast de eerder genoemde lichte zoetheid. Maar natuurlijk geldt ook hier dat over smaak niet te twisten valt, dus oordeel vooral zelf en laat je niet leiden door wat anderen zeggen of vinden.

De basis van witte rum

Witte rum is eigenlijk de basis van alle rum. Na het distillatieproces, waarvoor twee verschillende methodes gebruikt kunnen worden, blijft er een heldere en transparante vloeistof achter. De kleurstoffen, afkomstig uit de melasse en het suikerriet (de basis van rum), blijven namelijk achter in het distilleerapparaat. Rijping van witte rum gebeurt niet in houten vaten, maar in roestvrijstalen tanks. Houten vaten zorgen immers voor de bruine kleur van rum, vandaar dat deze niet geschikt zijn. Om een zo helder mogelijk eindproduct te verkrijgen wordt witte rum na de rijping vaak nog één of meerdere malen gefilterd.

Het ideale ingrediënt voor cocktails

Door de wat vlakkere smaak wordt witte rum wat minder vaak puur gedronken. Witte rum leent zich uitermate goed voor het gebruik in mixdranken of cocktails. Witte rum geeft namelijk geen kleur af aan de cocktail, maar is qua smaak uiteraard een fantastische toevoeging. Een aantal wereldbekende cocktail die met witte rum worden gemaakt zijn onder andere:  Daiquiri, Pina Colada en Mojito. Met name deze laatste is een echte aanrader op een warme dag.

Witte rum is soms een wat ondergewaardeerde rum. Hiermee doe je deze rum behoorlijk tekort. Wanneer je namelijk deze rum gebruikt op de manier waar deze het meest geschikt voor is, zal je merken dat het een heerlijke en smaakvolle drank is die zeker niet mag ontbreken bij jou thuis.