Surinaamse rum

3 items

Rum uit Suriname

Suriname heeft een band met Nederland en Nederland heeft een band met Suriname. Voor de één is het een warme band, een vriendschap en voor de ander een band waarbij kanttekeningen kunnen worden geplaatst. Hoe dan ook, feit blijft dat de Suriname en Nederland onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Dit komt omdat Nederland een behoorlijke stempel op de geschiedenis van Suriname heeft weten te drukken en Suriname tot november 1975 zelfs een land was binnen Het Koninkrijk der Nederlanden. Suriname vindt je aan de noordoostkust van het Zuid Amerikaanse continent, heeft als grote zuiderbuur Brazilië en als hoofdstad Parimaribo. Suriname kent een woelige geschiedenis en helaas is de politieke situatie hier niet altijd stabiel te noemen. Met een unieke flora en fauna en een tropisch regenwoudklimaat is het een land dat meer en meer de aandacht op zich weet te vestigen als vakantiebestemming.

Economisch Suriname

Suriname is een rijk land. Rijk, in de zin van de aanwezigheid van een aantal natuurlijke hulpbronnen zoals goud, aardolie en bauxiet en natuurlijk hout. Maar……wist je dat er ook kwalitatief uitstekende rum in Suriname wordt gedistilleerd? Niet geheel verrassend wanneer je weet dat er in Suriname ook suikerriet wordt verbouwd. En waar suikerriet is, is rum. Deze wordt immers gedistilleerd uit melasse, een stroperig goedje dat een bijproduct is van de winning van suiker.

SAB

In Suriname vindt je de Mariënburgplantage waar suikerriet wordt verbouwd. In 1966 werd het bedrijf SAB opgericht en SAB gebruikte het suikerriet van de Mariënburgplantage voor het distilleren van rum. SAB staat voor “Suriname Alcoholic Beverages N.V”. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de productie van onder andere “Borgoe rum” en “Mariënburg rum”. In 1989 kwam de plantage in eigendom van SAB en het bedrijf telt inmiddels zo’n honderd medewerkers. Deze medewerkers werken vol passie en vakmanschap aan hun geliefde rum. De Borgoe rum, Borgoe is Surinaams voor “burg” en verwijst naar de Mariënburgplantage, heeft internationaal de nodige prijzen in de wacht weten te slepen. De rum rijpt in eikenhouten vaten waar het zijn mooie donkere kleur verkrijgt. Blenden gebeurt met de grootst mogelijke passie, aandacht en liefde voor de drank. Ook de “Jubilee Reserve Rum” is er eentje voor de ware liefhebber, oogstrelend qua kleur en tongstrelend van smaak

Proef de geschiedenis

Rum uit Suriname is meer dan een glas rum drinken. Rum uit Suriname maakt je even bewust van de geschiedenis die wij Nederlanders hebben met dit land. Rum die vol overgave en hartstocht wordt gemaakt, rum met een eigen Surinaams karakter, vol van smaak met daarin ook de nodige smaaknuances. Rum uit Suriname nodigt je uit om op ontdekking te gaan. Een uitnodiging die je als echt liefhebber van rum simpelweg niet af kunt slaan!