Schotse Rum

0 items

Schotse rum

Schotland is niet zo heel ver bij ons vandaan. Het is een deel van Het Verenigd Koninkrijk en ligt in het noorden van Engeland. Ondanks dat het bij Engeland hoort zou een groot deel van de Schotse bevolking het liefst zien dat Schotland een onafhankelijke staat/land zou zijn. Het jongste referendum (2014) dat hierover werd gehouden mondde uit in een nipte winst voor de degenen die graag verbonden blijven aan Groot Brittanië (55%). Schotland telt ruim 5 miljoen inwoners en heeft Glasgow als hoofdstad. De twee meest voorkomende religies zijn, net zoals in Ierland, protestant en katholiek. In tegenstelling tot Ierland leven deze twee religies hier in (relatieve) vrede naast elkaar.

De Schotse economie

De Schotse economie is een vrij beperkte economie en draait vooral op de visvangst en schapenteelt. Daarnaast wordt er aardolie gewonnen in de Noordzee. De moderne technologie heeft inmiddels ook een plekje veroverd in de Schotse economie, naast belangrijke pijlers als toerisme en Schotse whisky. Naast deze bekende drank bestaat er nog zoiets als Schotse rum. Schotse rum is bij velen niet zo bekend. Dit is niet zo vreemd, want het hart van de wereldwijde productie van rum ligt toch echt een stukje verder weg, namelijk in het Caraïbisch gebied.

Een aantal voorbeelden van Schotse rum

Schotse rum is dan een relatieve onbekende, maar dit houdt niet in dat het ook een onbeminde rum is. In tegendeel, Schotten weten als geen ander aan welke criteria sterke drank dient te voldoen. Met de kwaliteit van Schotse rum zit het dan ook wel snor. Twee voorbeelden om deze stelling te onderbouwen zijn:

Een wat lichtere rum die zes jaar lang heeft gerijpt in vaten die eerst zijn gebruikt voor de productie van bourbon. Hierdoor krijgt deze Schotse rum een heel ander en eigen karakter dan de rum die in traditionele “nieuwe” eikenhouten vaten heeft gerijpt. Ondanks de naam (Guyana) anders doet vermoeden is het wel degelijk een Schotse rum aangezien deze in Schotland wordt gebotteld.

Een tweede heerlijke Schotse rum. Ook deze rum wordt gebotteld in Schotland en verdient hierdoor dit predicaat. Meer en meer wordt deze rum populair buiten Schotland……en terecht! Rum die zeven jaar heeft gerijpt en je proeft smaaknuances van eikenhout en caramel en heeft een fluwelen afdronk.

Zomaar twee voorbeelden van Schotse rum die gelukkig ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Schotse rum bestel je goedkoop en veilig bij Majorrum.com