Rum

75 / 562 items

Wat is rum?

Rum is een alcoholsoort die wordt gemaakt van gedestilleerde melasse of vers geperst suikerriet sap. De smaken van de melasse- en suikerriet rum verschillen. De melasse variant is over het algemeen zoet doordat de melasse veel weg heeft van tropisch fruit en bananen. De suikerriet variant smaakt juist meer plantaardig.  Rum wordt geproduceerd in suikerriet producerende landen, voornamelijk in het Caribisch gebied. De bekendste rum producerende land is Cuba, hier vinden bekende merken als Bacardi en Havana Club hun oorsprong.

Geschiedenis

Terwijl de wortels van rum in het Caribisch gebied liggen, zijn er ook aanwijzingen dat er duizenden jaren geleden in China al gegiste dranken zijn gemaakt van suikerriet. Echter valt dit niet te vergelijken met de rum zoals wij die kennen. In de zeventiende eeuw werd die rum namelijk voor het eerst ontwikkeld in Barbados. ‘kill-devil’ werd rum genoemd, vanwege de ruwheid en vurige smaak. Pas in het midden van de negentiende eeuw ontstonden er voor het eerst commerciële rum producenten in Puerto Rico.

De rum productie verspreidde zich snel naar Noord-Amerika. De eerste distilleerderijen ontstonden daar rond 1664 in New York en Boston.  Voordat de Amerikaanse revolutie uitbrak, was rum de belangrijkste industrie van de staat New England. De behoefte aan suikerriet en melasse werd hierdoor een belangrijke factor in de slavenhandel.

Hoe maak je rum?

Traditionele rum wordt gemaakt van melasse, een dik, stroperig bijproduct van de suikerindustrie. Het wordt in gelijke delen vermengt met water, gefermenteerd en vervolgens gedestilleerd. Na de destillatiefase kan rum ofwel direct gebotteld worden of de rum wordt gerijpt in eiken vaten voor een onbepaald aantal jaren. De leeftijd van de rum bepaald de kleur, de rijpheid zorgt voor de alcohol en de smaak.

 In plaats van het gebruik van melasse, wordt rhum agricole gemaakt van geperst sap van suikerriet. Deze rumsoort wordt gemaakt in de Franse koloniën, waaronder Guadeloupe  en Martinique. Door het sap te gisten en te destilleren oxideert deze rum gemakkelijk. In Brazilië heeft deze rum de naam Cachaça en is het zelfs de nationale drank van het land. Uiteraard wordt Cachaça ook gebruikt voor Caipirinha, de bekendste Braziliaanse cocktailsoort. Rhum agricole en Cachaça hebben een minder zoete smaak en zijn plantaardig.

Waar wordt rum gemaakt?

Rum wordt gedistilleerd in suikerriet producerende landen, waaronder het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Verenigde Staten, India, Filipijnen en Australië. Het mooie van rum is dat iedere regio zijn eigen stijl heeft. Echte rumliefhebbers hebben daardoor vaak de voorkeur voor een bepaald land.


Regio’s

In Cuba is de witte rum ontstaan, dit is een zuivere 0 jaar oude soort die neutraal van smaak is. Naast Cuba wordt de witte rum ook geproduceerd in de Bahama’s, Puerto Rico en Brazilië. In Guyana produceert men rum met demerara suiker. Het warme en vochtige klimaat zorgt er vervolgens voor dat de rum goud kleurt. De smaak van deze gouden rum is het meest te vergelijken met caramel. De rum uit Barbados is elegant en fruitig. Koraal gezuiverd water is een uniek ingrediënt en heeft rum uit Barbados al meer dan eens internationale prijzen gebracht. De Jamaicaanse rum is gedestilleerd op lage sterkte, wat resulteert in een sterke aroma van tropisch fruit en noten. Het is een bruine rum die vaak als ‘wild’ and ‘funky’.

Welke rumsoorten zijn er?

Witte rum
Deze rumsoort wordt ook wel lichte of zilveren rum genoemd. Kenmerken van de witte rum zijn de neutrale smaak en de filtering. Deze filtering wordt gebruikt om de kleur te verwijderen. Dit maakt witte rum ideaal voor cocktails.

Gouden rum
Deze rum variant wordt ook wel ‘amber’ rum genoemd, is medium gerijpt in houten vaten waardoor de kleur tussen lichte en donkere rum in zit. Vaak wordt ook karamel toegevoegd voor de kleur.

Bruine rum
Donkere of bruine rum wordt gemaakt van gekarameliseerde melasse en wordt over het algemeen langer gerijpt in eiken vaten. Dit leidt tot sterke smaken van kruiden en karamel. Over het algemeen wordt deze rumsoort geproduceerd in Haïti, Martinique en Jamaica.

Overproof rum
Terwijl de meeste rum varianten 80 proof zijn, is overproof rum vaak het dubbele. Het wordt namelijk gedistilleerd tot 160 proof. Dit betekent dat de drank ongeveer 80% alcohol bevat. Overproof rum wordt vaak gebruikt in de sterkere cocktails.

Spiced rum
Gekruide of spiced rum bevat, de naam zegt het al, kruiden zoals rozemarijn, kaneel, anijs, peper of karamel. De betere kwaliteit versies zijn gemaakt met gouden of bruine rum, terwijl spiced rum van mindere kwaliteit wordt geproduceerd met witte rum.

Blackstrap rum
Rietsuiker of blackstrap rum wordt gedistilleerd uit rummelasse, de donkere, stroperige melasse die is overgebleven na het koken van suikerriet sap. Deze stijl van rum is erg donker van kleur en rijk van smaak. De blackstrap rum wordt meestal gebruikt in Tiki cocktails.

Rhum Agricole
Komt uit de Franse Antillen en wordt gemaakt uit versgeperst suikerriet sap. De rum is meestal 0 jaar oud en beschikt over kruidige accenten.

Cachaça
Deze rumsoort wordt geproduceerd in Brazilië, ’s werelds grootste producent van suikerriet. Cachaça wordt net als Rhum Agricole gemaakt van versgeperst suikerriet sap. Het drankje heeft kruidige accenten wordt gebruikt in de nationale cocktail van Brazilië, de Caipirinha.