Panamese rum

22 items

Rum uit Panama

Panama, bekend van het Panamakanaal, ligt tussen Colombia en Costa Rica. Panama is een republiek waar de Spanjaarden hun sporen hebben nagelaten. Dit Centraal Amerikaanse land kent een tropisch en vochtig klimaat en is populair onder toeristen en dan met name bij backpackers. Panama heeft een zeer divers landschap te bieden. Oerwoud en bergen, vulkanen en een vlakke kuststrook maken dit land dan ook tot een bestemming waar er voor ieder wat wils is.

Economie

In de jaren 50 van de vorige eeuw was de landbouw de grote motor van de economie. Bananen, koffie en cacao werd dan ook in grote hoeveelheden verbouwd. Vandaag de dag genereert Panama natuurlijk inkomsten uit het Panamakanaal door middel van het innen van tol en belasting. Voor wat betreft de export draait de Panamese economie voornamelijk om de export van petroleum, bauxiet, aluminium en staal. Ondanks dat het land rijk is aan natuurlijke hulpbronnen leeft een groot deel van de Panamese bevolking onder de armoedegrens.

Ondergewaardeerd

In Panama wordt ook suikerriet verbouwd en daarmee wordt er ook rum gedistilleerd in Panama. Suikerriet, en dan met name de stroperige melasse hiervan, is de basis van rum. Panama heeft een hoop mee om een grote speler op de wereldmarkt van rum te worden. Een gunstig klimaat, suikerriet dat van nature aanwezig is en de nodige passie en vakmanschap zorgen ervoor dat rum uit Panama meer en meer liefhebbers krijgt. Panama is een relatief jonge producent van rum. Begin twintigste eeuw werd de distilleerderij Varela Hermanos SA opgericht door een Spanjaard, ene Don José Varela Blanco. Deze distilleerder heeft de productie en kwaliteit van rum uit Panama een enorme boost gegeven.

Eindelijk erkenning

Bekende rum uit Panama is de Ron Abuelo rum, maar ook de Zafra en Bohemio rum zijn echte aanraders. Mooie volle donkere kleuren en volle aromatische smaken kenmerken de Panamese rum. Toevoeging van bijvoorbeeld vanille, kaneel en nootmuskaat geven karakter en subtiele smaaktonen aan de rum uit dit land en brengen de echte liefhebber in extase. Maak eens kennis met een rum uit Panama en geef deze opkomende speler op de wereld-rum-markt de erkenning die het verdient.