Overproof rum

8 items

Overproof rum, wie durft?

Rum is in veel soorten, ook wel stijlen genoemd, verkrijgbaar. Zo is er bijvoorbeeld “lichte rum”, een rum met relatief weinig smaak behalve dan een kenmerkende zoetheid. Deze rum wordt veelal gebruikt voor blenden. Een andere soort is “gekruide rum”. Het ligt natuurlijk voor de hand dat aan het distillaat van deze rum specerijen en kruiden worden toegevoegd, om zo een heel eigen smaak te creëren. Het gemiddelde alcoholpercentage van rum ligt rond de 40%. Nu is er een stijl rum waarbij het alcoholpercentage beduidend hoger ligt, namelijk wel tot 75 -80%! Dit wordt “overproof rum” genoemd.

Licht ontvlambaar

 Rum is een karaktervolle drank. Een drank die je moet leren drinken, want alleen op die manier leer je deze drank kennen en waarderen. Vrijwel elke rum heeft zijn eigen verhaal of geschiedenis en wanneer je dit weet, dan geniet je alleen maar meer van jouw favoriete rum. Overproof rum is een verhaal apart binnen de vele facetten van rum. Door het hoge alcoholpercentage van tot wel 80% is deze rum in sommige gevallen zelfs licht ontvlambaar. Overproof rum is een rum die uitermate geschikt is voor gebruik in mixdranken of in cocktails. Maar ook kun je een goede overproof rum prima gebruiken in de keuken als toevoeging aan gerechten.

Niet overal verkrijgbaar

Het hoge alcoholpercentage van overproof rum heeft ook een keerzijde. Deze keerzijde is dat hij niet overal verkrijgbaar is. Er zijn zelfs landen waar deze overproof rum helemaal niet te verkrijgen is. Gelukkig is deze bijzondere rum in Nederland wel verkrijgbaar. Een beetje liefhebber van rum heeft een fles overproof rum in de kast staan. Door het hoge alcoholpercentage is deze rum minder geschikt om “straight” te drinken. Echter geeft deze rum een mixdrank of cocktail karakter en een krachtige smaak, zonder dat deze overheersend is.