Likeuren

20 items

Rum likeuren

Er zijn veel verschillende soorten rum. In de “rumwereld” wordt dan gesproken over rumstijlen. Een aantal voorbeelden van rumstijlen zijn bijvoorbeeld witte rum, bruine rum en overproof rum. Een aparte groep zijn de rum likeuren. Voor we wat specifieker naar de groep van rum likeuren gaan kijk is het goed om even stil te staan bij wat likeur eigenlijk is.

Likeur in zijn algemeenheid.

Likeur laat zich niet heel gemakkelijk omschrijven. Dit, vanwege het feit dat het eigenlijk om een hele brede groep gaat. Likeur is eigenlijk een gedistilleerde alcoholhoudende drank met een minimaal alcoholpercentage van 15%. Het laat zich natuurlijk wel raden dat hier soms een spanningsveld zit met “andere” alcoholhoudende dranken. Denk maar eens aan bijvoorbeeld wijn die in sommige landen een hoger alcoholpercentage heeft dan 15%.

Toevoegingen

Aan likeuren worden de nodige smaken toegevoegd. Zo is dit ook het geval bij rum likeuren. Dit zijn een aantal toevoegingen waar je aan kunt denken. Elk verantwoordelijk voor een geheel eigen smaak.

  • Toevoeging van vruchten
  • Toevoeging van kruiden
  • Toevoeging van koffie
  • Toevoeging van noten

Grote verscheidenheid aan rum likeuren

Er is een groot aanbod van rum likeuren. In dit grote aanbod kun je een keuze maken uit een enorm scala van verschillende soorten rum likeuren. De variatie en combinatie van de diverse toevoegingen zijn eindeloos te noemen en regelmatig worden er dan ook nieuwe rum likeuren op de markt gebracht. De één is van tijdelijke aard en de andere is een blijvertje. Bacardi Breezer is een goed voorbeeld van een rum likeur die je gerust mag omschrijven als zo’n blijvertje. Over het algemeen kun je ook stellen dat het alcoholpercentage in rum likeuren lager is dan de overige rumstijlen. Meestal ligt dit percentage zo tussen de 15 en 25 procent.

Prettige afwisseling

Wanneer je gewend bent om rum eigenlijk altijd alleen “straight”(puur) te drinken, dan is het voor de afwisseling best interessant om eens een uitstapje te maken naar de wereld van rum likeuren. Soms heb je bijvoorbeeld zin in een glas rum, maar is het, gezien het hogere alcoholpercentage, niet altijd verstandig om daar dan ook voor te kiezen. Rum likeuren zijn dan een prima alternatief. Los gezien van dit alternatief zal je verbaasd staan van de smaak van deze dranken.