Jamaicaanse rum

24 items

Jamaica, land van Bob Marley, reggae en…..rum!

Wie Jamaica zegt, zegt Bob Marley. Dat is niet zo verwonderlijk, want Bob Marley is wereldwijd één van de bekendste Jamaicanen. Bob Marley staat voor reggae muziek en voor de relaxte levensstijl die bij deze muziekstroming hoort. Deze relaxte levensstijl vindt je op heel het eiland Jamaica terug en dit maakt dit eiland mede tot een populaire toeristische bestemming. De hagelwitte “bountystranden”, het aangename klimaat, de gastvrije Jamaicanen en……..Een goed glas rum.

We stappen terug in de rum tijd

Jamaica kent een wrede geschiedenis van koloniale overheersing en slavenarbeid. Eerst waren het de Spanjaarden die het eiland overheersten. Met relatief weinig inwoners hield men zich vooral bezig met landbouw en veeteelt, met Spanje als eindbestemming van de producten. In 1655 zetten de Engelsen voet aan wal op Jamaica en zij verdreven de Spanjaarden. Niet dat er nu een betere tijd aanbrak voor de oorspronkelijke bewoners, want de Engelsen stichtten een groot aantal plantages voor het verbouwen van suikerriet. Om het werk aan te kunnen op deze plantages werden er slaven vanuit Afrika aangevoerd. Verschillende opstanden later werd de slavernij eindelijk en gelukkig afgeschaft. Pas in 1962 werd Jamaica volledig onafhankelijk met Kingston als hoofdstad.

Suikerriet betekent rum

Net zoals in veel andere landen in het Caraïbisch gebied wordt er ook in Jamaica suikerriet verbouwd. Eigenlijk een logisch gevolg hiervan is dat er op Jamaica ook rum wordt geproduceerd, de natuurlijke grondstof voor het distilleren van rum is immers van nature aanwezig. Jamaicaanse rum wordt voornamelijk gedistilleerd volgens de “pot still methode”. Rum uit Jamaica heeft vaak een beetje een mystiek karakter. Dit komt door de toevoeging van specerijen en kruiden, maar ook door het rijpingsproces in houten vaten. In veel rum uit Jamaica proef je zachte tonen van vanille terug, maar ook fruitige tonen als banaan komen veel voor in de veelzijdige en karakteristieke Jamaicaanse rum.

Relax

Voor een goed glas rum neem je de tijd. Alleen zo kun je volop genieten van deze heerlijke en wereldwijd één van de meest gedronken alcoholische dranken. Probeer eens een rum uit Jamaica. Sluit je ogen, waan je even op dit prachtige Caraïbische eiland, nip eens van je verrassende en karaktervolle Jamaicaanse rum die je hebt gekocht en…….relax!