Guyanese rum

30 items

Guyanese rum

Guyana is een land dat ligt in Zuid-Amerika. Wel in het noorden hiervan en heeft als buren Suriname, Venezuela en Brazilië. Met de twee eerstgenoemden staat Guyana niet echt op goede voet, aangezien zij onenigheid hebben met elkaar over de grenzen van elkaar land. Officieel is Guyana een republiek met als hoofdstad Georgetown. De voertaal is Engels en betalen doe je er met de Guyaanse dollar. Helaas leeft maar liefst 35% van de bevolking van Guyana onder de armoedegrens.

Economische kracht

De drijvende kracht achter de, overigens beperkte en kwetsbare, economie van Guyana is de landbouw. Het is dan ook niet vreemd dat juist in deze sector het grootste deel van de beroepsbevolking werkzaam is. Producten die onder andere verbouwd/geteeld worden zijn rijst en diverse soorten fruit. De wateren rondom Guyana zijn zeer voedselrijk en de vangst van garnalen voor de export is dan ook een lucratieve bron van inkomst. Twee andere producten worden vanuit Guyana veel geëxporteerd en dat zijn cacao en suiker.

En daarmee zijn we bij de Guyanese rum

Het Guyaanse klimaat leent zich uitermate goed voor de verbouw van suikerriet. Het land kent dan ook verschillende grote suikerrietplantages. In het verleden werden hier Afrikaanse slaven op te werk gesteld, maar gelukkig ligt deze tijd inmiddels achter ons. De melasse, het bijproduct van de winning van suiker, dient als basis grondstof voor het distilleren van rum. Voor Guyanese rum gebruikt men alleen de allerbeste melasse, want als de basis immers niet goed is, dan het eindproduct zeker niet.

Van alle markten thuis

De Guyanese rum herken je aan het fruitige karakter en heeft een geheel eigen uitgesproken smaak. Zowel de pot stil als de column stil methode worden gebruikt voor het distilleren van Guyanese rum. Het rijpingsproces van rum uit Guyana wordt tot in de perfectie beheerst door de Guyanese distilleerders en daarmee geven zij niet alleen lokaal, maar ook internationaal hun visitekaartje af. Mooie donkere kleuren worden verkregen door de rum na distillatie verder te laten rijpen in houten vaten, variërend van een paar jaar tot ruim boven de tien jaar. Natuurlijk onder de meest ideale omstandigheden en onder nauw toezicht op het proces door de meesterdistilleerders van Guyanese rum.

Rum uit Guyana mag zeker niet ontbreken bij jou thuis in de kast. Probeer eens een glas Guyanese rum en maak kennis met een veelzijdige rum met een geheel eigen karakter!