Guatemalaanse rum

9 items

Guatemala, onbekend maar niet onbemind!

Guatemala, of eigenlijk Republiek Guatemala, vindt je in Midden-Amerika. Grenzend aan onder andere Mexico en populair bij backpackers die er van houden om op avontuurlijke wijze dit relatief onbekende land te ontdekken. Zoals in zoveel landen in Midden –en Zuid Amerika hebben ook hier de Spanjaarden een grote invloed gehad op de geschiedenis van dit land. Guatemala staat bekend om zijn rijke historie met betrekking tot de Maya cultuur. Guatemala kent een woelige geschiedenis van dictaturen en burgeroorlogen. Sinds 1996 is de laatste burgeroorlog beëindigd en is de situatie stabiel te noemen met een democratisch gekozen regering.

Rum uit Guatemala

Net zoals veel landen in Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied wordt er ook in Guatemala intensief suikerriet verbouwd. Zonder suikerriet geen rum, dus de natuurlijke hulpbronnen en omstandigheden voor een goede reputatie op het gebied van rum liggen voor het oprapen. Als liefhebber van rum mag je blij zijn dat dit ook is ingezien door de Guatemalanen zelf. Want rum uit Guatemala kan zich meten met de allerbeste rum van de wereld. Guatemala is als rumland een absolute topspeler die op het hoogste niveau acteert. De rum uit Guatemala wordt vooral gedistilleerd volgens de Column Still methode, een continue proces van distilleren, en deze rum is uitstekend geschikt om langer te rijpen. Dit gebeurt dan ook, in houten vaten, waardoor rum uit Guatemala ook bekend staat om zijn vol donkere, warme kleur.

Twee belangrijke families

Guatemala produceert veel rum voor de eigen lokale markt. De rum die geëxporteerd wordt is voornamelijk rum die gedistilleerd is onder de vlag van de Botran familie en de Zacapa familie. De Botran familie heeft een beproefde receptuur in handen waarbij “oude” en “jonge” rum bij elkaar worden gevoegd. Dit proces hebben zij als geen ander in de vingers en dit levert een rum op van wereldkwaliteit. Botran Rum 8 Year heeft een zilveren medaille in de wacht weten te slepen en dit is het bewijs dat zij alleen topkwaliteit rum distilleren. De Botran familie is de eerste producent van rum uit Guatemala. Rum uit Guatemala is rum die met liefde voor het distilleren en met liefde voor het eindproduct wordt geproduceerd. Proef, geniet en laat je verrassen door rum uit een relatief klein en onbekend land.