Engelse Rum

1 items

Rum uit Engeland

Wanneer je het over de herkomst en distillatie van rum hebt, dan denk je natuurlijk al snel aan de Caraïben. Volstrekt logisch gedacht natuurlijk, want eerlijk is eerlijk, het hart van de rumproductie vindt je nu eenmaal in dit gebied. Dit komt mede doordat er in dit gebied van nature veel suikerriet voor handen is, de basis voor de distillatie van rum.  Niet alleen om de lijnen zo kort mogelijk te houden vindt je de meeste distilleerders van rum juist hier, maar ook vanwege de eeuwenlange expertise op het gebied van rum distillatie die in dit gedeelte van de wereld verreweg het grootst is. Echter, er is een Europees land dat een lange geschiedenis met rum heeft, namelijk Engeland. Verrassend genoeg worden er een aantal kwalitatief zeer goede rums op dit Europese eiland geproduceerd.

Engeland als verspreider van rum

Rond 1650 werd rum eigenlijk bij puur toeval ontdekt. Melasse, een stroperig rest –of bijschrift van suikerriet, werd vermengd met water en ging gisten als het in de zon lag en voilà, de geboorte van rum was een feit. De Engelse marine is er in feite voor verantwoordelijk dat de drank rum over de hele wereld verspreid en bekend werd. Dit kwam doordat de bemanning van de Engelse oorlogsschepen een rantsoen van rum kreeg uitgedeeld. Dit rantsoen werd zelfs tot 1970 verstrekt, traditie viert dan ook hoogtij in Engeland.  

Lemon Hart en Halewood International

Engeland heeft natuurlijk enige traditie op het gebied van sterke drank en heeft rum, na de eerste kennismaking, nooit meer losgelaten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je juist in Engeland een aantal distilleerders van rum kunt vinden. Eéntje hiervan is “Lemon Hart”, een distilleerder die een uitstekende rum op de markt brengt. Het bewijs hiervan is dat rum van Lemon Hart 151 op de San Francisco World Spirits Competition in 2012 een zilveren medaille in de wacht wist te slepen.

Halewood Internationaal, handelend vanuit het Engelse Liverpool, zet onder andere Lambs Navy Rum op de kaart. Naast het feit dat de Lambs Navy Rum een uitermate stijlvolle rum is met een geheel eigen body, is het meer dan alleen een merknaam. Het is een rum die je mee terugneemt naar de woelige tijden van de Britse marine en het merk is hier dan ook omheen gebouwd.

Genieten!

Ook rum uit Engeland is genieten. Engeland, een land vol tradities, een land met respect voor haar geschiedenis, een land dat trots is op zijn status in de wereld. En….een land dat trots is op zijn rum en dit merk je direct wanneer je de tijd neemt om te genieten van een mooie Engelse rum