Cubaanse rum

26 items

Cuba, het eiland van de rum

Cuba mag zich steeds meer verheugen op toeristische belangstelling. Het Castro-regime laat de teugels iets vieren en de veranderingen en ontwikkelingen gaan snel op dit Caraïbische eiland. Wat altijd zal blijven is de rum uit Cuba, alle veranderingen en ontwikkelingen ten spijt.

Suikerriet

Cuba is heel lang een grote producent van suiker geweest en eens zelfs de allergrootste producent ter wereld. Vrijwel de hele economie draaide volledig op suikerriet en zie hier de link naar rum, een ander product waar Cuba wereldwijd bekend om is. Rum wordt namelijk gewonnen uit suikerriet of het bijproduct hiervan, melasse. Talrijke distilleerderijen en een grote (export) productie van rum, de nationale drank van Cuba, waren het gevolg. Waar rum eens de drank van het gepeupel was, krijgt de Cubaanse rum vandaag de dag

Bekende merken

Het bekende merk Bacardi vindt zijn oorsprong op Cuba. Het roemruchte merk met de vleermuis stond eeuwenlang symbool voor de Cubaanse rum, tot de topmannen tijdens de Cubaanse revolutie werden verbannen en ervoor kozen zich definitief elders te vestigen. Het blijft een feit dat het merk Bacardi een enorme stempel heeft gedrukt op Cuba en de Cubaanse rum. Een merk wat nog altijd geproduceerd wordt op Cuba is de bekende Havana Club. De Añejo 15 Años Gran Reserva van Havana Club wordt door velen beschouwd als misschien wel de beste rum ter wereld en vindt dus zijn oorsprong op Cuba.

Cocktails

De Cubaanse rum staat ook aan de basis van een aantal cocktails die over de hele wereld gretig worden gedronken. Denk hierbij aan de “Cuba Libre”, “Mojito” en de “Daiquiri”. Zonder Cuba als rumland bij uitstek, zouden deze befaamde cocktails wellicht nooit het levenslicht hebben gezien.

Trots

Cubanen zijn een trots volk. Trots op hun afkomst en trots op de producten die op hun eiland worden geproduceerd. Trots op de producten die wereldwijd beroemd zijn en wereldwijd geconsumeerd worden, waaronder natuurlijk de Cubaanse rum. Rum, afkomstig van het rumeiland bij uitstek, Cuba, is rum waarin je hart, ziel en de geschiedenis  van de Cubanen proeft. Rum die gedistilleerd is met toewijding en vakmanschap. Het verleden zal voor altijd verweven blijven met het heden en rum en Cuba zullen altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.