Bruine rum

75 / 231 items

Bruine rum

Rum is eenvoudig in te delen in twee grote groepen, witte en bruine rum. Natuurlijk zijn er binnen deze twee groepen veel verschillende variëteiten en nuances aan te brengen. Over het algemeen kun je stellen dat bruine rum een wat krachtiger en vollere smaak heeft dan de andere variant, de witte rum. Door liefhebbers van rum wordt bruine rum ook vaak omschreven als een rum met karakter of een rum met “body”.

Hoe verkrijgt rum de bruine kleur?

Om een antwoord te geven op deze vraag nemen we je even mee naar het begin, het distillatieproces. Suikerriet is de basis van de productie van rum. Dit suikerriet wordt wereldwijd verbouwd, maar het hart van de wereldwijde productie van rum ligt in het Caraïbisch gebied. De klimatologische omstandigheden zijn hier ideaal voor het verbouwen van suikerriet en daarmee ook voor het distilleren van rum. Rum kan volgens twee methodes worden gedistilleerd, de zogenaamde  “pot still” of de “column still” methode. Hier gaan we nu niet dieper op in, maar bij beide distilleermethodes is het distillaat helder (wit) van kleur. Door deze witte rum te laten rijpen in houten vaten krijgt de rum zijn mooie bruine kleur. Veelal gebruikt men eikenhouten vaten voor de rijping. Ook komt het voor dat er houten vaten worden gebruikt die al voor bijvoorbeeld het rijpen van whisky zijn gebruikt. Naast de bruine kleur krijgt deze rum een heel eigen karakteristieke en bijzondere smaak. Naast de rijping in houten vaten is er nog een mogelijkheid om tot bruine rum te komen en dat is door het toevoegen van karamel.  

Toepassing van bruine rum

De toepassingsmogelijkheden van bruine rum zijn legio. Bruine rum leent zich uitstekend voor het maken van cocktails, maar ook het “straight” oftewel puur drinken van bruine rum is een aanrader. In de keuken wordt bruine rum ook regelmatig gebruikt als toevoeging in allerhande gerechten, variërend van hoofd –tot nagerechten. Er is een groot aanbod van bruine rum. Door deze ruime keus is er altijd een mooie fles bruine rum die bij jouw smaak past. Neem in elk geval de tijd wanneer je een goed glas bruine rum drinkt, want alleen dan kun je optimaal genieten van deze heerlijke drank met al zijn smaakfacetten!