Aan de rand van de Caribische kust, ligt de stad Veracruz. Veracruz is de grootste havenstad van Mexico, het wordt dan ook wel de ‘poort naar de wereld’ genoemd. Veracruz heeft tevens vele suikerriet plantages, en staat dan ook bekend om zijn verschillende rum die er vandaan komen. Een van de bekendste van is de Deadhead Rum.

Een van de eerste dingen die je ziet wanneer je de haven van Veracruz binnenkomt, is de grote vulkaan aan het westen van de haven. Deze vulkaan heet de Pico, deze naam heeft het gekregen van de inwoners van het stadje Orizaba. Ook heeft de vulkaan de naam Poyautécatl, wat ‘ de grond dat tot de hemel rijkt’ betekent.

Pico Vulkaan

Maar wat heeft deze vulkaan te maken met de fabricage van Deadhead rum? Wel, het water dat van de met sneeuw bedekte top van deze vulkaan stroomt, wordt als ingrediënt gebruikt bij Deadhead rum. Het duurt wel zo’n zeven jaar voordat het water van de top van de vulkaan, naar de ruim 300 meter lager gelegen bron.

Deadhead wordt gemaakt uit een mix van het sap van suikerriet en de melasse van suikerriet. Het suikerriet wordt samengeperst en het sap ervan wordt op hoge temperatuur gekookt om het kristalsuiker eruit te halen. Wat hiervan overblijft wordt melasse genoemd. Dit goedje is uiteindelijk de basis voor rum, en dus ook voor de Deadhead. Voor meer informatie over het fabriceren van rum kunt u terecht op onze andere blog over de fabricage van rum.

Deadhead rum wordt zes jaar lang in Europese eiken vaten gerijpt. Deze vaten geven de rum een typerende donkere kleur. Wanneer de rum voldoende gerijpt is, begint het blenden van de Deadhead rum. Gebruikmakend van de Solera methode, wordt de rum klaargemaakt tot de rum die u kent en lief hebt.

 Gekrompen hoofden

Een van de meest kenmerkende dingen van Deadhead rum is natuurlijk de fles. Deze is gemodelleerd naar een gekrompen hoofd. Deze gekrompen hoofden worden nog steeds gemaakt door inheemse stammen in Zuid-Amerika.